BONBONS

We hebben een mooie selectie bonbons van de Belgische Chocolatier Leonidas. De missie van Leonidas is het creëren van momenten van geluk voor iedereen. Dat klinkt goed, maar dat is het ook! Mooie verpakte bonbons zijn een fijn cadeau voor de chocoladeliefhebber. Leuk om te geven aan je geliefde, iemand te bedanken voor een etentje, als verjaardagscadeautje of gewoon zomaar om iemand te verrassen.

Leonidas bonbons worden in Brussel geproduceerd en staan van oudsher voor traditionele bereiding en verse ingrediënten van de hoogste kwaliteit: 100% pure cacaoboter voor de omhulling van de bonbons, de allerbeste chocolade en lekkernijen zoals hazelnoten uit Turkije, morello-kersen uit de Périgord (Frankrijk), amandelen uit Italië, walnoten uit Grenoble (Frankrijk), kakelverse boter en room voor de vullingen van de bonbons.

Na vier generaties Kestekides zijn er winkels in Amsterdam, Parijs, Londen, Rome, Sydney, Hongkong, Tokio en New York. En allemaal komen ze uit de fabriek in Brussel. Leonidas is marktleider en ondernemers komen van heinde en ver naar Anderlecht om hun lading pralines op te halen. Sinds 2013 is Leonidas ook een van de hofleveranciers van de Belgische koning Filip. De pralines worden nog altijd gecreëerd met de waarden van Basilio: versheid, kwaliteit, keuze en betaalbaarheid.

HISTORIE LEONIDAS

Wie Leonidas hoort, denkt aan die heerlijke typisch Belgische bonbons. Toch heeft de lekkernij een andere herkomst. Het is namelijk de 28-jarige Leonidas Kestekides, een Griekse banketbakker die zich in de VS had gevestigd, die zijn ambachtelijke producten introduceert in Brussel tijdens de wereldtentoonstelling van 1910 waar hij de bronzen medaille wint. De pralines van hoge kwliteit vallen direct in de smaak. Leonidas verliest zijn hart aan een jonge Brusselse vrouw Joanna Emelia Teerlinck, met wie hij in 1912 trouwt. In 1913 neemt Leonidas nog een keer deel aan de internationale tentoonstelling die dan in  Gent wordt gehouden. Hier oogstte hij een gouden medaille. In hetzelfde jaar opent Leonidas in zijn nieuwe woonplaats Gent zijn eerste tearoom, genaamd Leonidas, nu al meer dan 100 jaar geleden.
In 1920 besluit de in Griekenland achtergebleven familie Kestikidas hun vaderland te verlaten en te gaan wonen bij Leonidas in Gent. De familieleden van Leonidas dragen hun steentje bij aan het merk, en dan vooral zijn neef Basilio. Leonidas leert neef Basilio het vak van confiseur-patissier. De twee vullen elkaar perfect aan: de ene is een geboren verkoper en de andere een creatieve geest.

In 1924 openen Leonidas en Basilio een nieuwe tearoom in Brussel. Alles loopt op rolletjes tot op een dag in 1935 Basilio op het matje geroepen wordt voor ambulante handel. Basilio wordt door de politie verplicht om zijn producten in een winkel te verkopen. Basilio huurt een kamer in een pand op de Anspachlaan 58, klein, smal en zelfs zonder deur die uitkomt op de boulevard. Maar Basilio zou Basilio niet zijn als hij geen oplossing heeft. Hij stalt zijn lekkernijen uit op de vensterbank en verkoopt zijn pralines vanuit het guillotineraam rechtstreeks aan de voorbijgangers. Een revolutionair idee! Basilio verkoopt tot wel 35 kg confiserie per dag rechtstreeks van het productieatelier naar de toonbank, zonder verlies van versheid of tijd en voor de helft van de prijs van zijn concurrenten. Dit was het begin van de verkoop via een guillotineraam, wat later uitgroeide tot het handelsmerk van Leonidas. Het is Basilio die zijn oom de merknaam en het logo schenkt. Beetje bij beetje neemt Basilio het harde werk en het beheer over van Leonidas. In 1937 registreert hij het merk Leonidas bij de stad Brussel. Hij vernoemt het naar zijn oom en kiest als logo voor de Griekse strijder Leonidas, om zijn oom te eren.

In 1948 overlijdt Leonidas Kestekides. Leonidas laat zijn winkels na aan zijn neef Basilio en die lijkt meer gemotiveerd dan ooit. Basilio wil luxe toegankelijk maken voor iedereen. De vraag naar Leonidas pralines blijft stijgen en Basilio anticipeert erop. Hij doet dit niet door de prijs te verhogen maar wel door zijn atelier te vergroten waardoor hij de productie kan verhogen.

Wanneer in 1970 Basilio overlijdt, laat hij Confiserie Leonidas bvba na aan zijn broers en zussen. Jean Kesdekoglu-Kestekides neemt het roer over en krijgt na verloop van tijd hulp van zijn dochter Maria Kesdekoglu-Kestekides. Vanaf dat moment gaat het hard voor Leonidas. De pralines worden verkocht in België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk.

In 1985 neemt Maria Kesdekoglu-Kestekides na het overlijden van haar vader de leiding over. Ze wordt bijgestaan door haar broer Dimitrios Kestekoglou en haar nicht Vassiliki Kestekides. Na vier generaties Kestekides zijn er winkels in Amsterdam, Parijs, Londen, Rome, Sydney, Hongkong, Tokio en New York. En allemaal komen ze uit de fabriek in Brussel. Leonidas is marktleider en ondernemers komen van heinde en ver naar Anderlecht om hun lading pralines op te halen.

Sinds 2013 is Leonidas ook een van de hofleveranciers van de Belgische koning Filip. De pralines worden nog altijd gecreëerd met de waarden van Basilio: versheid, kwaliteit, keuze en betaalbaarheid.

HET PRODUCT

In die honderd jaar heeft het kleine laboratorium van oprichter Leonidas een enorme weg afgelegd. Zonder zijn ziel en de oorspronkelijke ingrediënten te verloochenen: hazelnoten uit Turkije, amandelen uit Italië, kersen uit de Périgord en walnoten uit Grenoble. Daarnaast bestaat de chocolade voor 100% uit cacaoboter, zowel voor de vulling als voor het omhulsel van de pralines. Van plantaardig vet of palmolie wordt geen gebruik gemaakt. De vullingen worden uitsluitend met verse boter gemaakt. Met die eerste keus ingrediënten voor de ongewijzigde recepten heeft Leonidas een grote schare trouwe klanten opgebouwd.

Op het vlak van weldaad en het verlangen om heerlijke producten van de hoogste kwaliteit te creëren, is er in die honderd jaar niets veranderd. In de loop der jaren is Leonidas de klanten wel gevolgd in hun vraag naar verschillende smaken en hun verlangen om pralines als cadeau aan te bieden in gevarieerde presentaties en doosjes.

In onze winkel in Lochem hebben we een mooie selectie van Leonidas bonbons. Voor een indruk van de verschillende smaken, kunt u hier klikken. Ons assortiment wisselt regelmatig. Mocht u iets missen, laat het ons weten.