OORSPRONG VAN IJS

Over het ontstaan van het ijs doen vele verhalen de ronde. Maar een ding is zeker: het waren de Chinezen die het eerste ijsje maakten.

IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven. Zo zou Alexander de Grote, die leefde tussen 356 en 323 voor Christus, tijdens zijn veroveringen slaven de bergen in hebben gestuurd om ijs te halen. Dit gebruikte hij om zijn drankjes te koelen. De Romeinse keizer Nero liet ongeveer 50 jaar na Christus zijn bedienden naar de bergen gaan om verse sneeuw te halen. Tijdens banketten werd de sneeuw met honing of fruit geserveerd als lekkernij. De Chinezen zouden rond 700 een mengeling van melk, bloem en kamfer in een metalen buis in sneeuw hebben gekoeld, om zo een ijsje te maken.

Na de Romeinse tijd is er geen historisch bewijs dat Europeanen ijs aten. De herintroductie kwam na de reizen van Marco Polo in de 13e eeuw, die vanuit Perzië de sherbet meebracht naar Venetië. Dit was een bevroren drankje met fruitsmaak, wat verdacht veel leek op het huidige sorbetijs.

Catharina de' Medici nam vanuit Italië het ijsrecept in 1553 mee naar Frankrijk toen zij in het huwelijk trad met de Franse koning Henry II. Hierna verspreidde het ijs, meestal vergelijkbaar met een sorbet of waterijs, zich door de rest van Europa. De Engelse koning Charles I zou zelfs zo graag ijs hebben gegeten, dat hij speciaal iemand in dienst had om het te maken.

PRODUCTEN

De ijsproducten die wij dagelijks vers bereiden zijn: roomijs, sorbetijs en diverse ijstaarten. We hebben een assortiment van 24 smaken. De ijssmaken die we dagelijks produceren zijn de klassiekers zoals aardbeien, vanille, mango, chocolade, yoghurt, citroen, banaan, malaga, maar we wisselen ook regelmatig met het seizoen mee en dan hebben we bijvoorbeeld een smaak zoals pepernotenijs of mandarijnijs. We gebruiken dagverse producten en alleen pure ingrediënten om zo lekker mogelijk ijs te maken.

Roomijs

Lekker roomijs bevat 7% vet en moet minstens 50% volle melk en dagverse eieren bevatten. Er wordt geen extra water toegevoegd. Daarom krijgt het een zeer romige consistentie. Wij vinden belangrijk dat het roomijs niet een te hoog vetgehalte heeft, want daardoor proef je de smaak minder goed.

Vegan sorbetijs

Sorbetijs is lekker fris. Met een minimum van 25% fruit (of 15% voor citrusvruchten) en minder zoetheid, blijft sorbet zachter in bevroren toestand. Sorbetijs bevat geen melk of vet. In principe is het eigenlijk half bevroren vruchtenijs. Voor volume en binding gebruiken wij plantaardig bindmiddel in plaats van eiwitten waardoor het ijs helemaal veganistisch is.

IJstaarten

We maken verschillende ijsstaarten. Natuurlijk is de basis van een ijstaart ijs, dit kan zowel roomijs als sorbetijs zijn. Van elke ijstaart maken we een feestje. Alles met natuurlijke, pure en verse ingrediënten en mooi afgewerkt. Geschikt als dessert maar ook als lekker taartje bij de thee.

IJSBEREIDING

Iedereen houdt van een lekker ijsje!

Dagelijks wordt het ijs door ons vers en ambachtelijk bereid. We hebben een mooie grote open keuken. Hier kun je zien hoe wij ons ijs produceren. Leuk als je een kijkje komt nemen!

Om roomijs te maken beginnen we met het inkopen van de melk en grondstoffen. De melk halen wij lokaal, bij landbouwbedrijf De Vijfsprong. Dit is een biologisch-dynamisch agrarisch bedrijf dat samenwerkt met zorgstichting Urtica. Het bedrijf heeft een EKO-keurmerk, maar is ook biologisch (DEMETER) gecertificeerd. Grondstoffen zijn onder andere de suikers en dextrose.

Vervolgens verwarmen we de melk in de pasteuriseerketel tot 40 graden en voegen op deze temperatuur de grondstoffen toe. Daarna wordt het mengsel verwarmd naar 85 graden. Het geheel wordt teruggekoeld binnen een uur waarna het nog 12 uur rijpt. Zo trekt de smaak lekker door. Dit is dan de basiscompositie.

Nu kunnen we de smaakstoffen toe gaan voegen. Smaakstoffen kunnen onder andere zijn hazelnoten uit Piemonte, Belgische chocola van het merk Callebaut, pistachenoten uit Bronte op Sicilië, huisgemaakte karamel, vanillestokjes uit Madagascar en verse aardbeien. Dit pureren we tot een homogene massa. Daarna gaat het geheel in de ijsmachine, waar het afgedraaid wordt tot ijs.

Voor sorbetijs beginnen we met het verwarmen van de water-suikerbasis in de pasteuriseerketel. Water-suikerbasis bestaat uit water, dextrose en glucose. Na het verwarmen wordt deze basis teruggekoeld. In tegenstelling tot roomijs hoeft sorbetijs niet te rijpen. We kunnen nu al meteen smaakstoffen toevoegen. Smaakstoffen zijn bijvoorbeeld citroensap en veel vers fruit. We gebruiken zo veel mogelijk lokaal fruit. Alles wordt gepureerd, gaat het in de ijsmachine en klaar is het overheerlijke sorbetijs.

De ijsmachine die wij hebben is een antieke Carpigiani. Dit Italiaanse merk is opgericht in 1946 en marktleider in de productie van machines voor het maken van gastronomisch ijs, beter bekend als de Italiaanse stijl van ijs.

SMAKEN EN ALLERGENEN

We wisselen in het assortiment en proberen zoveel mogelijk rekening te houden met allergieën. Toch zijn er bepaalde ijssoorten die bepaalde allergenen bevatten. Klik op de link voor de smaken die wij regelmatig in ons assortiment hebben en daarbij behorende allergenen overzicht. Onze smaken!

HORECA

Mocht je interesse hebben in ons ijs voor jouw horecagelegenheid, neem contact met ons op over de mogelijkheden.